Aktuálny seminár

"Povinnosti mzdovej účtovníčky pri uzávierke roka 2014 a legislatívne zmeny k 1.1.2015"

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Novely Zákonníka práce k 1.7.2014 a 1.1.2015

Zmeny v dohodách od 1.7.2014 - dočasné zamestnávanie a agentúry dočasného zamestnávania od 1.1.2015 - ďalšie zmeny od 1.1.2015 - nové sumy stravného od 1.11.2014 - minimálna mzda a minimálne mzdové nároky v roku 2015 - zmena zákona o cestovných náhradách od 1.1.2015

Novela zákona o sociálnom poistení k 1.1.2015

Dohody o brigádnickej práci študentov v roku 2015 - zmena rozhodujúceho obdobia pri výpočte nemocenských dávok a náhrady príjmu - automatické zvýšenie dôchodkov pracujúcich dôchodcov - zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov a zmeny ďalších veličín pri odvodoch - vymeriavací základ, minimálny základ, prihlasovanie do SP a ďalšie zmeny pre SZČO

Novela zákona o zdravotnom poistení k 1.1.2015

Zavedenie odpočítateľnej položky - kto si môže, kto nemôže uplatniť odpočítateľnú položku - odpočítateľná položka pri výpočte preddavkov - odpočítateľná položka v ročnom zúčtovaní poistného - preddavky na zdravotné poistenie SZČO v roku 2015 - poistné na zdravotné poistenie z podielov na zisku v roku 2015

Novela zákona o dani z príjmov k 1.1.2015

Nároky zamestnanca ako uplatniteľný daňový výdavok zamestnávateľa od 1.1.2015 - nový spôsob zdanenia nepeňažných príjmov zamestnanca - zmeny v daňovom bonuse 2015 - nezdaniteľné časti v roku 2015 - info o ďalších zmenách pre FO podnikateľov a PO

Ukončenie roka 2014 (povinnosti mzdovej účtovníčky)

Povinnosti pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň za rok 2014, termíny - vyplnenie tlačív „Vyhlásenie“ pre rok 2015 - potvrdenia o príjmoch zo závislej činnosti za rok 2014 - vyplnenie žiadostí o ročné zúčtovanie preddavkov na daň - vykonanie ročného zúčtovania za rok 2014, vysporiadanie preplatkov a nedoplatkov - venovanie 2% (3%) za rok 2014 - zamestnanecká prémia za rok 2014, príklady - nezdaniteľné časti za rok 2014 – daňovník, manžel(ka), II. pilier, III. pilier, príklady - tlačivá daňových priznaní FO za rok 2014 - evidenčný list dôchodkového poistenia za rok 2014

Šetrite Váš čas i peniaze

Počas jediného dňa sa na jednom seminári dozviete všetko podstatné, čo potrebuje vedieť mzdová účtovníčka k 1.1.2015 – ročné zúčtovanie preddavkov na daň, daňové priznania FO, všetky potrebné legislatívne zmeny.

Účastníci seminára dostanú rozsiahle materiály vo formáte A4 kde nájdu všetko potrebné k svojej práci:

- materiál k ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň a daňovému priznaniu FO
- materiál so vzormi potrebných tlačív, vrátane nových daňových priznaní FO
- materiál s komentárom k legislatívnym zmenám s príkladmi
- a naviac novinku na trhu „mzdárskej“ literatúry – 330 stranovú brožúru formátu A4 „Mzdárske zákony 2015“ obsahujúcu všetky zákony potrebné vo mzdovej učtárni v aktuálnom znení platnom k 1.1.2015, vrátane komentára k legislatívnym zmenám (Zákonník práce, sociálne a zdravotné poistenie, daň z príjmov, náhrada príjmu pri PN, sociálny fond atď.).

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Ćo má byť obsahom novely zákona o sociálnom poistení (písané 28.10.2007)

V poslednom októbrovom týždni sa definitívne rozhodne o novele zákona o sociálnom poistení. Novela má platiť od 1.januára 2008.

Z nepochopiteľných dôvodov ministerstvo práce označuje túto novelu ako "malú" hoci obsahuje vyše stovky pozmeňovacích bodov. Zrekapitulujme si, o čom budú rokovať poslanci od zajtra a čo aj pravdepodobne poslanci vládnej koalície schvália.

Počas prvého polroka 2008 sa otvorí II. pilier

Ak nie ste sporiteľ, môžete do II. piliera vstúpiť. Naopak ak ste sporiteľ a myslíte, že váš dôchodok bude vyšší ak budete len v I. pilieri (Sociálna poisťovňa), môžete z II. piliera vystúpiť.

Vstup do II. piliera bude pre mladých dobrovoľný

Mladí, ktorí po 1.1.2008 prvýkrát začnú pracovať a platiť odvody, si budú môcť vybrať, či vstúpia do II. piliera alebo či budú len v I. pilieri. Doteraz bol vstup do II. piliera pre mladých povinný.

Povinná doba sporenia v II. pilieri sa predlžuje z 10 na 15 rokov

Táto zmena je odôvodňovaná tým, že takto si sporitelia viac nasporia. Nepochybne ak jeden bude sporiť rok a druhý štyridsať rokov, tak ten druhý si nasporí viac. Skutočným dôvodom tohto opatrenia je nepriznaný úmysel vyhnať z II. piliera všetkých, ktorí do II. piliera vstúpili s vedomím, že stačí sporiť 10 rokov - a spočítajú si, že 10 rokov by síce stihli ale 15 rokov je veľa.

Sociálna poisťovňa už nebude za doterajších sporiteľov - invalidov, platiť príspevky do II. piliera

Pod tlakom verejnej mienky vláda ustúpila od zámeru, aby štát už neplatil príspevky do II. piliera za mamičky a opatrovateľov. Invalidi však majú smolu.

Mení sa spôsob výpočtu starobných dôchodkov pre invalidov

Sociálna poisťovňa nebude platiť príspevky do II. piliera za invalidov preto, lebo ministerstvo práce navrhlo v novele úplne nový spôsob výpočtu starobných dôchodkov pre túto skupinu občanov. Len v skratke pripomeniem, že nový spôsob veľkú časť invalidov poškodí a to najmä tých, ktorí sú čiastočnými invalidmi a dokážu si popri invalidite zarábať.

Pracujúci alebo podnikajúci plní invalidi budú musieť platiť odvody na invalidné poistenie

Čisté príjmy invalidov sa znížia. Invalidi sú skupinou občanov, ktorú novela najviac poškodí.

Predčasné dôchodky (?)

Pravdepodobne sa pracujúcim poberateľom predčasných starobných dôchodkov ich dôchodky ponechajú. Sprísni sa len systém priznávania nových predčasných starobných dôchodkov. Už ste si zistili, kedy majú vo vašej pobočke SP otvorené pred Vianocami? Pozor, pred koncom roka budú v pobočkách riadne fronty.

Menia sa podmienky na priznanie vdovských a vdoveckých dôchodkov

Presnejšie povedané, podmienky na priznanie týchto dôchodkov sa sprísňujú.

Strop vymeriavacieho základu na starobné a invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti a rezervný fond sa zvyšuje z 56283 Sk na 75044 Sk

Znamená to zvýšenie odvodov pre všetkých, ktorí pravidelne alebo nepravidelne dosahujú príjem nad 56283 Sk - bez zohľadnenia pri výpočte budúceho dôchodku z I. piliera.

Znovu sa zavádza povinné nemocenské poistenie pre pracujúcich poberateľov starobných dôchodkov, predčasných starobných dôchodkov a plných invalidných dôchodkov

Na jednej strane je to pozitívne - budú mať nárok na nemocenské dávky. Skutočným cieľom vlády je na ich úkor získať ďalšie financie - ako je známe, z fondu nemocenského poistenia sa vyplácajú dávky v objeme približne polovice vyzbieraných odvodov.

V nemocenskom poistení sa ruší sa ochranná lehota počas tzv. "prerušenia povinného nemocenského poistenia" a zavádza sa strop pre výpočet nemocenských dávok

Šetrenie za každú cenu. "Neopovážte sa" ochorieť počas neplateného voľna - nebudete mať nárok na nemocenské, aj keď si už 30 rokov platíte nemocenské.

Doktorandi už nebudú povinne poistení v postavení zamestnanca

Doteraz doktorandi boli poistení ako zamestnanci. Po novom poistení nebudú. Na prvý pohľad tak ušetria (v skutočnosti ušetria hlavne vysoké školy na ktorých pôsobia). Podstata veci je však v tom, že ak si nebudú platiť odvody sami - v postavení dobrovoľne poistených osôb - nezapočítajú sa im roky doktorandského štúdia do nárokov na dôchodok, na ich dôchodkovom účte v DSS nepribudne nič, nebudú mať nárok na nemocenské dávky atď.

Znalci, tlmočníci, súkromní lekári, auditori, poisťovací agenti atď., ktorí podnikajú popri zamestnaní, budú mať zvýhodnený režim pri platení odvodov

Dobrá správa pre takto podnikajúcich ľudí. Škoda, že rovnaké zvýhodnenie nenavrhlo ministerstvo práce aj pre živnostníkov podnikajúcich popri zamestnaní. Žeby námet pre Ústavný súd (popretie zásady rovnosti občanov pred zákonom...)?

Vyhlasuje sa "generálny pardon"

Ak ste niekoľkoročným dlžníkom Sociálnej poisťovne a svoj dlh ste doteraz nezaplatili, urobili ste dobre. Stačí, ak dlh zaplatíte po 1.1.2008 - penále a prípadné ďalšie sankcie vám budú odpustené.

Správny fond Sociálnej poisťovne sa zvyšuje z 2,9% na 3,5% z vybratého poistného

Peniaze sú potrebné na zmenu informačných systémov - "ide" euro. Okrem toho si pár ľudí v SP prilepší na plate.

Tak tomuto ministerstvo práce hovorí "malá novela". Teším sa spolu s vami na "veľkú novelu", čo bude jej obsahom, sa máme dozvedieť v marci 2008.

Žiadne komentáre: