Aktuálny seminár

"Povinnosti mzdovej účtovníčky pri uzávierke roka 2014 a legislatívne zmeny k 1.1.2015"

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Novely Zákonníka práce k 1.7.2014 a 1.1.2015

Zmeny v dohodách od 1.7.2014 - dočasné zamestnávanie a agentúry dočasného zamestnávania od 1.1.2015 - ďalšie zmeny od 1.1.2015 - nové sumy stravného od 1.11.2014 - minimálna mzda a minimálne mzdové nároky v roku 2015 - zmena zákona o cestovných náhradách od 1.1.2015

Novela zákona o sociálnom poistení k 1.1.2015

Dohody o brigádnickej práci študentov v roku 2015 - zmena rozhodujúceho obdobia pri výpočte nemocenských dávok a náhrady príjmu - automatické zvýšenie dôchodkov pracujúcich dôchodcov - zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov a zmeny ďalších veličín pri odvodoch - vymeriavací základ, minimálny základ, prihlasovanie do SP a ďalšie zmeny pre SZČO

Novela zákona o zdravotnom poistení k 1.1.2015

Zavedenie odpočítateľnej položky - kto si môže, kto nemôže uplatniť odpočítateľnú položku - odpočítateľná položka pri výpočte preddavkov - odpočítateľná položka v ročnom zúčtovaní poistného - preddavky na zdravotné poistenie SZČO v roku 2015 - poistné na zdravotné poistenie z podielov na zisku v roku 2015

Novela zákona o dani z príjmov k 1.1.2015

Nároky zamestnanca ako uplatniteľný daňový výdavok zamestnávateľa od 1.1.2015 - nový spôsob zdanenia nepeňažných príjmov zamestnanca - zmeny v daňovom bonuse 2015 - nezdaniteľné časti v roku 2015 - info o ďalších zmenách pre FO podnikateľov a PO

Ukončenie roka 2014 (povinnosti mzdovej účtovníčky)

Povinnosti pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň za rok 2014, termíny - vyplnenie tlačív „Vyhlásenie“ pre rok 2015 - potvrdenia o príjmoch zo závislej činnosti za rok 2014 - vyplnenie žiadostí o ročné zúčtovanie preddavkov na daň - vykonanie ročného zúčtovania za rok 2014, vysporiadanie preplatkov a nedoplatkov - venovanie 2% (3%) za rok 2014 - zamestnanecká prémia za rok 2014, príklady - nezdaniteľné časti za rok 2014 – daňovník, manžel(ka), II. pilier, III. pilier, príklady - tlačivá daňových priznaní FO za rok 2014 - evidenčný list dôchodkového poistenia za rok 2014

Šetrite Váš čas i peniaze

Počas jediného dňa sa na jednom seminári dozviete všetko podstatné, čo potrebuje vedieť mzdová účtovníčka k 1.1.2015 – ročné zúčtovanie preddavkov na daň, daňové priznania FO, všetky potrebné legislatívne zmeny.

Účastníci seminára dostanú rozsiahle materiály vo formáte A4 kde nájdu všetko potrebné k svojej práci:

- materiál k ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň a daňovému priznaniu FO
- materiál so vzormi potrebných tlačív, vrátane nových daňových priznaní FO
- materiál s komentárom k legislatívnym zmenám s príkladmi
- a naviac novinku na trhu „mzdárskej“ literatúry – 330 stranovú brožúru formátu A4 „Mzdárske zákony 2015“ obsahujúcu všetky zákony potrebné vo mzdovej učtárni v aktuálnom znení platnom k 1.1.2015, vrátane komentára k legislatívnym zmenám (Zákonník práce, sociálne a zdravotné poistenie, daň z príjmov, náhrada príjmu pri PN, sociálny fond atď.).

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Ako venovať 2% z dane

Mnohí ľudia každoročne venujú 2% zo svoje dane na verejno-prospešné účely. Ambíciou tohto článku je skúseným "venovačom" pripomenúť postup, ako na to - a ukázať ako na to tým, čo chcú prvýkrát venovať 2% tohto roku.

Podľa zákona o daniach z príjmov (§ 50) môže daňovník - fyzická osoba, poukázať sumu vo výške do 2% zaplatenej dane právnickej osobe spĺňajúcej podmienky podľa § 50 ods. 4 zákona(ďalej len "prijímateľ).

Dôležitou podmienkou je, že poukazovaná suma musí byť najmenej 100 Sk. Znamená to, že sumu 2% zo zaplatenej dane môžete poukázať len vtedy, ak suma vašej dane znížená o prípadný daňový bonus je najmenej 5000 Sk. Čiže - ak suma vašej dane znížená o prípadný daňový bonus je menšia ako 5000 Sk, nemôžete poukázať 2% zaplatenej dane.

Ak podávate daňové priznanie typu "A"

Ak podávate daňové priznanie typu "A" a chcete poukázať sumu vo výške do 2% zaplatenej dane, vyplníte v tlačive oddiel VIII. Tu v riadku 70 uvediete sumu 2% zo zaplatenej dane z riadku 56 - čo je daňová povinnosť znížená o prípadný daňový bonus.

V riadku 71 uvediete údaje o prijímateľovi - IČO, SID (rozlišovací znak, ak ho má prijímateľ pridelený), právnu formu, obchodné meno (názov) a sídlo. Ak tieto údaje neovládate, nájdete ich uvedené v zozname prijímateľov (viď záver článku).

Ak podávate daňové priznanie typu "B"

Ak podávate daňové priznanie typu "B", vyplníte v tlačive oddiel XII. Tam v riadku 112 uvediete sumu 2% zo zaplatenej dane z riadku 93 - čo je daňová povinnosť znížená o prípadný daňový bonus. Údaje o prijímateľovi vyplníte v riadku 113.

Ak vám zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie dane

Ak nepodávate daňové priznanie a zamestnávateľ vám vykonal ročné zúčtovanie dane, musíte vyplniť osobitné tlačivo "Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane...", a toto tlačivo musíte sám zaslať alebo doručiť daňovému úradu podľa miesta vášho trvalého pobytu do 30. apríla.

Vo "Vyhlásení" uvediete:
  • vaše osobné údaje,
  • výšku zaplatenej dane - čo je suma zaplatenej dane za rok 2007 z ročného zúčtovania dane znížená o prípadný daňový bonus,
  • sumu 2% zo zaplatenej dane (musí to vyjsť najmenej 100 Sk),
  • dátum zaplatenia dane,
  • údaje o prijímateľovi.
K "Vyhláseniu" je potrebné priložiť tlačivo "Potvrdenie o zaplatení dane" - ktoré vám musí vydať zamestnávateľ, ktorý vám vykonal ročné zúčtovanie dane.

Zamestnávateľ v "Potvrdení o zaplatení dane" uvedie, že ste zaplatili daň a že do 30. apríla vám bol zrazený prípadný nedoplatok z ročného zúčtovania dane za rok 2007. Pozor, v takýchto prípadoch musí zamestnávateľ daňovníkovi zraziť aj nedoplatok nižší ako 100 Sk.

Na druje strane si treba uvedomiť, že ak vďaka princípu zníženia nezdaniteľnej časti na daňovníka pri vyššom základe dane (tzv. milionárska daň) vám vyjde možno pomerne vysoký nedoplatok dane - dokonca to môže to byť suma až nad 18000 Sk, tak ak chcete venovať 2% dane, zamestnávateľ vám musí celý nedoplatok dane zraziť najneskôr do 30. apríla.

Tlačivá "Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2% zaplatenej dane..." a "Potvrdenie o zaplatení dane" nájdete napríklad na webe Daňového riaditeľstva www.drsr.sk.

Komu je možné poukázať 2%

Podľa § 50 ods. 4 zákona podiel zaplatenej dane možno poskytnúť prijímateľovi, ktorým je:
  • občianske združenie (zákon č. 83/1990 Zb. v znení neskorších predpisov),
  • nadácia (zákon č. 34/2002 Z. z.),
  • neinvestičný fond (zákon č. 147/1997 Z. z.),
  • nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby (zákon č. 213/1997 Z. z. v znení zákona č. 35/2002 Z. z.),
  • účelové zariadenie cirkvi a náboženskej spoločnosti (§ 6 ods. 1 písm. h) a k) zákona č. 308/1991 Zb. o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností),
  • organizácia s medzinárodným prvkom (zákon č. 116/1985 Zb. o podmienkach činnosti organizácií s medzinárodným prvkom v Československej socialistickej republike v znení zákona č. 157/1989 Zb.),
  • Slovenský Červený kríž,
  • subjekty výskumu a vývoja (§ 7 písm. a) a b) zákona č. 172/2005 Z. z. o organizácii štátnej podpory výskumu a vývoja a o doplnení zákona č. 575/2001 Z. z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov).

Podľa § 50 ods. 5 zákona podiel zaplatenej dane možno poskytnúť prijímateľovi a použiť len na účely, ktoré sú predmetom jeho činnosti, ak predmetom jeho činnosti sú:

  • ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb,
  • podpora športu detí, mládeže a občanov zdravotne postihnutých,
  • poskytovanie sociálnej pomoci,
  • zachovanie kultúrnych hodnôt,
  • podpora vzdelávania,
  • ochrana ľudských práv,
  • ochrana a tvorba životného prostredia,
  • veda a výskum.

Prijímateľ musí byť uvedený k 31. decembru 2007 v centrálnom registri prijímateľov vedenom Notárskou komorou Slovenskej republiky podľa osobitného predpisu.

Zoznam prijímateľov za rok 2007 nájdete tu: www.notar.sk alebo tu: www.rozhodni.sk.

Žiadne komentáre: