Aktuálny seminár

"Povinnosti mzdovej účtovníčky pri uzávierke roka 2014 a legislatívne zmeny k 1.1.2015"

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Novely Zákonníka práce k 1.7.2014 a 1.1.2015

Zmeny v dohodách od 1.7.2014 - dočasné zamestnávanie a agentúry dočasného zamestnávania od 1.1.2015 - ďalšie zmeny od 1.1.2015 - nové sumy stravného od 1.11.2014 - minimálna mzda a minimálne mzdové nároky v roku 2015 - zmena zákona o cestovných náhradách od 1.1.2015

Novela zákona o sociálnom poistení k 1.1.2015

Dohody o brigádnickej práci študentov v roku 2015 - zmena rozhodujúceho obdobia pri výpočte nemocenských dávok a náhrady príjmu - automatické zvýšenie dôchodkov pracujúcich dôchodcov - zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov a zmeny ďalších veličín pri odvodoch - vymeriavací základ, minimálny základ, prihlasovanie do SP a ďalšie zmeny pre SZČO

Novela zákona o zdravotnom poistení k 1.1.2015

Zavedenie odpočítateľnej položky - kto si môže, kto nemôže uplatniť odpočítateľnú položku - odpočítateľná položka pri výpočte preddavkov - odpočítateľná položka v ročnom zúčtovaní poistného - preddavky na zdravotné poistenie SZČO v roku 2015 - poistné na zdravotné poistenie z podielov na zisku v roku 2015

Novela zákona o dani z príjmov k 1.1.2015

Nároky zamestnanca ako uplatniteľný daňový výdavok zamestnávateľa od 1.1.2015 - nový spôsob zdanenia nepeňažných príjmov zamestnanca - zmeny v daňovom bonuse 2015 - nezdaniteľné časti v roku 2015 - info o ďalších zmenách pre FO podnikateľov a PO

Ukončenie roka 2014 (povinnosti mzdovej účtovníčky)

Povinnosti pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň za rok 2014, termíny - vyplnenie tlačív „Vyhlásenie“ pre rok 2015 - potvrdenia o príjmoch zo závislej činnosti za rok 2014 - vyplnenie žiadostí o ročné zúčtovanie preddavkov na daň - vykonanie ročného zúčtovania za rok 2014, vysporiadanie preplatkov a nedoplatkov - venovanie 2% (3%) za rok 2014 - zamestnanecká prémia za rok 2014, príklady - nezdaniteľné časti za rok 2014 – daňovník, manžel(ka), II. pilier, III. pilier, príklady - tlačivá daňových priznaní FO za rok 2014 - evidenčný list dôchodkového poistenia za rok 2014

Šetrite Váš čas i peniaze

Počas jediného dňa sa na jednom seminári dozviete všetko podstatné, čo potrebuje vedieť mzdová účtovníčka k 1.1.2015 – ročné zúčtovanie preddavkov na daň, daňové priznania FO, všetky potrebné legislatívne zmeny.

Účastníci seminára dostanú rozsiahle materiály vo formáte A4 kde nájdu všetko potrebné k svojej práci:

- materiál k ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň a daňovému priznaniu FO
- materiál so vzormi potrebných tlačív, vrátane nových daňových priznaní FO
- materiál s komentárom k legislatívnym zmenám s príkladmi
- a naviac novinku na trhu „mzdárskej“ literatúry – 330 stranovú brožúru formátu A4 „Mzdárske zákony 2015“ obsahujúcu všetky zákony potrebné vo mzdovej učtárni v aktuálnom znení platnom k 1.1.2015, vrátane komentára k legislatívnym zmenám (Zákonník práce, sociálne a zdravotné poistenie, daň z príjmov, náhrada príjmu pri PN, sociálny fond atď.).

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Novela zákona o sociálnom poistení schválená (II.)

V utorok 30.10.2007 bola v Národnej rade SR schválená novela zákona o sociálnom poistení. Zmeny, týkajúce sa nemocenských dávok, som popísal tu. V druhej časti sa pozrieme na ďalšie zmeny v sociálnom poistení.

Doktorandi

Doktorandi už nebudú povinne poistení - nebudú na účely zákona o sociálnom poistení považovaní za zamestnancov. Doteraz doktorandi boli poistení ako zamestnanci. Po novom poistení ako zamestnanci nebudú. Znamená to, že sa ich nebude týkať povinnosť platiť si (v postavení zamestnanca) odvody do Sociálnej poisťovne a rovnako nebude mať povinnosť platiť odvody do Sociálnej poisťovne vysoká škola, na ktorej pôsobia.

Ak budú mať doktorandi záujem byť poistení v Sociálnej poisťovni aj po 1.1.2008, môžu sa v Sociálnej poisťovni prihlásiť ako dobrovoľne poistené osoby. Môžu si zvoliť, či chcú byť dobrovoľne nemocensky poistení alebo dobrovoľne dôchodkovo poistení alebo dobrovoľne poistení v nezamestnanosti. Jednotlivé možnosti dobrovoľného poistenia je možné ľubovoľne kombinovať. Sadzby pri dobrovoľnom poistení nájdete tu.

Ak sa doktorandi neprihlásia ako dobrovoľne poistené osoby - teda ak si nebudú platiť odvody sami - nezapočítajú sa im po 1.1.2008 roky doktorandského štúdia do nárokov na dôchodok, na ich dôchodkovom účte v DSS nepribudne nič, nebudú mať nárok na nemocenské dávky atď.

Zvýšenie maximálneho základu

Maximálny vymeriavací základ na starobné a invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti a rezervný fond bol do 31.12.2007 stanovený vo výške trojnásobku priemernej mzdy. Od 1.1.2008 sa maximálny základ na starobné a invalidné poistenie, poistenie v nezamestnanosti a rezervný fond zvyšuje na štvornásobok priemernej mzdy. Znamená to, že od januára 2008 sa maximálny základ z pôvodných 56283 Sk zvyšuje na 75044 Sk.

Nemocenské poistenie dôchodcov

Od 1.1.2008 sa znovu zavádza povinné nemocenské poistenie pre poberateľov starobných dôchodkov, predčasných starobných dôchodkov a plných invalidných dôchodkov, ktorí sú zamestnancami alebo povinne poistenými SZČO. Znamená to návrat do stavu, ktorý platil pred 1.8.2006.

Súčasne vyššie uvedení dôchodcovia budú mať nárok na nemocenské dávky.

Invalidné poistenie plných invalidov

Od 1.1.2008 budú povinní platiť poistné na invalidné poistenie aj poberatelia invalidných dôchodkov s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nad 70%, ak sú zamestnancami alebo povinne poistenými SZČO.

Výpočet starobných dôchodkov pre invalidných dôchodcov

Komplexne sa mení výpočet starobných dôchodkov pre poberateľov invalidných dôchodkov.

  • Sociálna poisťovňa už nebude za invalida platiť poistné na starobné poistenie.
  • V prípade invalida, ktorý sa stal invalidom v čase, kedy bol sporiteľom v II. pilieri, Sociálna poisťovňa za neho už nebude platiť príspevky do II. piliera.
  • Pri výpočte starobného dôchodku invalida sa do obdobia dôchodkového poistenia aj naďalej započíta aj obdobie poberania invalidného dôchodku. Osobný mzdový bod za každý takýto rok sa prizná vo výške 0,3.
  • Pri výpočte starobného dôchodku invalida s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o najviac 70% (čiastočná invalidita) sa do obdobia dôchodkového poistenia nezapočíta obdobie poberania invalidného dôchodku a za takéto obdobie sa invalidovi nezapočíta žiaden osobný mzdový bod z titulu poberania invalidného dôchodku.
  • Suma starobného dôchodku invalida sa nesmie určiť z nižšieho priemerného osobného mzdového bodu, než z ktorého sa určila suma invalidného dôchodku.
  • Po dovŕšení dôchodkového veku sa invalidovi vypočíta suma starobného dôchodku a ďalej sa mu vypláca buď starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok - a to podľa toho, ktorá suma je vyššia.

Predčasné dôchodky

Predčasný dôchodok bude možné získať až v období dvoch rokov pred dovŕšením dôchodkového veku. Pri výpočte sumy predčasného starobného dôchodku sa už nebude zohľadňovať skutočnosť, že poberateľ predčasného dôchodku sa zrieka nároku na dávku v nezamestnanosti (výsledná suma dôchodku bude pre väčšinu žiadateľov nižšia, ako suma vypočítaná podľa doterajších pravidiel). Tak ako doteraz bude možné pracovať alebo podnikať a súčasne poberať predčasný starobný dôchodok.

Osoby podnikajúce podľa osobitných predpisov

Osoby, považované za SZČO podľa § 5 písm. c) zákona č.461/2003 Z. z. o sociálnom poistení - osoby, ktoré majú oprávnenie na vykonávanie činnosti podľa osobitného predpisu - znalci, tlmočníci, súkromní lekári, daňoví poradcovia, auditori, poisťovací agenti atď., ktorí podnikajú popri zamestnaní, budú mať zvýhodnený režim pri platení odvodov. Ich vymeriavací základ nemusí byť najmenej vo výške zákonom stanoveného minimálneho základu.

Príklad: znalec, vykonáva svoju činnosť popri zamestnaní. Za rok 2006 dosiahol príjem z činnosti znalca 120 000 Sk. Základ dane mal 72 000 Sk. Z toho sa vypočítal vymeriavací základ ako 3 000 Sk (jedna dvanástina z polovice zo 72 000 Sk). Znamenalo to, že od 1.7.2007 bol tento znalec povinne poistený ako SZČO a platil odvody do Sociálnej poisťovne zo základu nie 3 000 Sk, ale povinného minimálneho základu 7 600 Sk, od októbra 2007 potom z nového minimálneho základu 8 100 Sk. Od januára 2008 bude platiť odvody do Sociálnej poisťovne zo základu 3 000 Sk.

Žiadne komentáre: