Aktuálny seminár

"Povinnosti mzdovej účtovníčky pri uzávierke roka 2014 a legislatívne zmeny k 1.1.2015"

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Novely Zákonníka práce k 1.7.2014 a 1.1.2015

Zmeny v dohodách od 1.7.2014 - dočasné zamestnávanie a agentúry dočasného zamestnávania od 1.1.2015 - ďalšie zmeny od 1.1.2015 - nové sumy stravného od 1.11.2014 - minimálna mzda a minimálne mzdové nároky v roku 2015 - zmena zákona o cestovných náhradách od 1.1.2015

Novela zákona o sociálnom poistení k 1.1.2015

Dohody o brigádnickej práci študentov v roku 2015 - zmena rozhodujúceho obdobia pri výpočte nemocenských dávok a náhrady príjmu - automatické zvýšenie dôchodkov pracujúcich dôchodcov - zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov a zmeny ďalších veličín pri odvodoch - vymeriavací základ, minimálny základ, prihlasovanie do SP a ďalšie zmeny pre SZČO

Novela zákona o zdravotnom poistení k 1.1.2015

Zavedenie odpočítateľnej položky - kto si môže, kto nemôže uplatniť odpočítateľnú položku - odpočítateľná položka pri výpočte preddavkov - odpočítateľná položka v ročnom zúčtovaní poistného - preddavky na zdravotné poistenie SZČO v roku 2015 - poistné na zdravotné poistenie z podielov na zisku v roku 2015

Novela zákona o dani z príjmov k 1.1.2015

Nároky zamestnanca ako uplatniteľný daňový výdavok zamestnávateľa od 1.1.2015 - nový spôsob zdanenia nepeňažných príjmov zamestnanca - zmeny v daňovom bonuse 2015 - nezdaniteľné časti v roku 2015 - info o ďalších zmenách pre FO podnikateľov a PO

Ukončenie roka 2014 (povinnosti mzdovej účtovníčky)

Povinnosti pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň za rok 2014, termíny - vyplnenie tlačív „Vyhlásenie“ pre rok 2015 - potvrdenia o príjmoch zo závislej činnosti za rok 2014 - vyplnenie žiadostí o ročné zúčtovanie preddavkov na daň - vykonanie ročného zúčtovania za rok 2014, vysporiadanie preplatkov a nedoplatkov - venovanie 2% (3%) za rok 2014 - zamestnanecká prémia za rok 2014, príklady - nezdaniteľné časti za rok 2014 – daňovník, manžel(ka), II. pilier, III. pilier, príklady - tlačivá daňových priznaní FO za rok 2014 - evidenčný list dôchodkového poistenia za rok 2014

Šetrite Váš čas i peniaze

Počas jediného dňa sa na jednom seminári dozviete všetko podstatné, čo potrebuje vedieť mzdová účtovníčka k 1.1.2015 – ročné zúčtovanie preddavkov na daň, daňové priznania FO, všetky potrebné legislatívne zmeny.

Účastníci seminára dostanú rozsiahle materiály vo formáte A4 kde nájdu všetko potrebné k svojej práci:

- materiál k ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň a daňovému priznaniu FO
- materiál so vzormi potrebných tlačív, vrátane nových daňových priznaní FO
- materiál s komentárom k legislatívnym zmenám s príkladmi
- a naviac novinku na trhu „mzdárskej“ literatúry – 330 stranovú brožúru formátu A4 „Mzdárske zákony 2015“ obsahujúcu všetky zákony potrebné vo mzdovej učtárni v aktuálnom znení platnom k 1.1.2015, vrátane komentára k legislatívnym zmenám (Zákonník práce, sociálne a zdravotné poistenie, daň z príjmov, náhrada príjmu pri PN, sociálny fond atď.).

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Ako získať čo najvyššie materské - zamestnankyňa s nízkym platom

Otázka:

V súčasnom zamestnaní pracujem 2 roky, mám už veľkú 12 ročnú dcérku a pomaly uvažujem nad druhým dieťaťom. Môj zmluvný plat je 8100 Sk. Ak pôjdem na materskú je mi jasné, že bude nízka. Dočítala som sa tu o vyššej materskej, že sa to dá, len tomu veľmi dobre nerozumiem, asi to nebude až také jednoduché. Čo môžem v mojom prípade preto urobiť a ako by som mala postupovat a naplánovať si druhé dieťa ale aj materskú z ktorej by som vyžila. Vopred krásne ďakujem a budem vám veľmi vďačná za vašu odpoveď. S pozdravom čitateľka Silvia (4.5.2008)

Odpoveď:

Ak ešte nie ste tehotná, dá sa bez problémov získať materská vo výške vyše 15000 Sk mesačne.

Čím skôr sa v Sociálnej poisťovni prihláste (sama, zamestnávateľ s tým nemá nič) na dobrovoľné nemocenské poistenie (ďalej skratka DNP). Prihlasuje sa tak, že sa vypíše tlačivo "Registračný list fyzickej osoby". Na tlačive si vyznačíte vymeriavací základ, z ktorého budete platiť poistné a to bude suma 8100 Sk. Ako DNP osoba si budete platiť (sama) poistné 4,4% z vymeriavacieho základu, 4,4% z 8100 Sk je 357 Sk mesačne.

Po zistení, že ste tehotná, sa okamžite zo Sociálnej poisťovne ako DNP osoba odhláste. Na odhlásenie sa znova použije tlačivo "Registračný list fyzickej osoby". O deň - dva sa v Sociálnej poisťovni znova prihlásite na DNP avšak tentoraz s vymeriavacím základom 20000 Sk (ak by ste mali plat vyšší, ako 8100 Sk, tak sa prihlásite s vymeriavacím základom daným ako 28142 Sk mínus plat v zamestnaní). Nezabudnite, že to znamená platbu poistného 4,4% z tejto vyššej sumy vymeriavacieho základu, ak vymeriavací základ bude 20000 Sk, platíte poistné 880 Sk mesačne.

Dôležité je, že sa musíte zo Sociálnej poisťovne (SP) odhlásiť a znova prihlásiť. Keby sa vám niekto snažil nahovoriť, že tak netreba a že stačí bez odhlásenia sa a znova prihlásenia len zmeniť vymeriavací základ z 8100 Sk na 20000 Sk, nepočúvajte - ODHLÁSTE SA a o deň - dva sa znova PRIHLÁSTE.

Ďalej je dôležité, že nové prihlásenie sa treba stihnúť tak, aby odo dňa nového prihlásenia sa do dňa odchodu na materské uplynulo najmenej 26 týždňov. Čiže nové prihlásenie sa na DNP treba stihnúť do 8.-ho týždňa tehotenstva - ak pôjdete na materské 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu.

Po odchode na materské sa už DNP neplatí, môžete ho zrušiť alebo ponechať - môže "poslúžiť" ako zdroj príjmov počas vašich PN (nemocenské z DNP) alebo potreby ošetrovania dieťaťa (ošetrovné z DNP) po skončení materskej.

Ak to takto urobíte, tak:
  • nárok na materské z DNP mať budete, nárok je vtedy, ak DNP trvalo najmenej 270 dní pred dňom pôrodu, do čoho sa započíta aj prvé, aj druhé DNP,
  • materské z DNP bude dané ako 55% z nového vymeriavacieho základu, čiže 55% z 20000 Sk,
  • k tomu budete samozrejme dostávať aj materské z poistenia zamestnanca, 55% z priemerného príjmu v zamestnaní v predošlom roku.

Rekapitulácia:

1. Prihlásiť sa v SP na DNP, zvoliť si základ 8100 Sk, platba 357 Sk mesačne.

2. Po otehotnení sa treba v SP odhlásiť z DNP.

3. Po jednom-dvoch dňoch sa znova v SP prihlásiť na DNP, zvoliť si základ 28142 mínus plat (po 1.7.2008 základ 30219 mínus plat), platba 4,4% z nového základu.

4. Nové prihlásenie v SP na DNP treba stihnúť najneskôr vo 8.-mom týždni tehotenstva, nové DNP musí trvať od dňa prihlásenia do dňa odchodu na MD najmenej 26 týždňov.

15 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Je nutné, aby DNP trvalo minimálne 270 dní aj v prípade ak sa jedná o "súbeh" DNP a zamestnanca? V zákone o SP sa píše, že poistenie musí trvať 270 dní. Započítava sa do tohoto obdobia aj doba, kedy bola poistená ako ZC?

Unknown povedal(a)...

Dobry den!
Momentalne som v siedmom tyzdni tehotenstva a planovany odchod na matersku mam 3.11.2008. Od 1.1.2008 som zamestnana vo firme, kde mam hruby prijem 30tis. Minuly rok som bola zamestnana u dvoch zamestnavatelov a moj hruby prijem sa pohyboval od 15 do 20 tis.
Zaujima ma, z akeho vymeriavacieho zakladu sa mi bude pocitat materska, resp. ci je mozne jej vysku este nejako ovplyvnit.
DAKUJEM!
Zdenka

Jozef Mihál povedal(a)...

Ad mh:

§ 48 ods. 1 zákona: "Poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak v posledných
dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní."

Výklad SP je taký, že ak si matka nárokuje materské z nejakého nem. poistenia, tak buď toto nem. poistenie trvalo aspoň 270 dní alebo ak trvalo menej, tak sa zohľadní aj iné - ale len iné už ukončené - nem. poistenie a doby trvania oboch poistení sa spočítajú.

Ak DNP je v súbehu s poistením zamestnanca, ktoré je stále "živé", tak takéto "živé" nem. poistenie sa pri posudzovaní nároku na materské z DNP nezohľadňuje. Je to výklad SP, môj názor je iný - ale materské vypláca SP, nie ja.

Jozef Mihál povedal(a)...

zdenka: Ak ste od 1.1.2008 zamestnaná v novom zamestnaní, materské sa vypočíta z vymeriavacieho zákaldu (príjmu), z ktorého platíte nem. poistenie v tomto zamestnaní za mesiace január až posledný mesiac pred mesiacom, v ktorom pôjdete na MD. Pri príjme 30000 Sk máte vlastne najvyšší možný vymeriavací základ a materské bude najvyššie možné, aké v súčasnosti môžete mať - 55% zo základu, z ktorého platíte poistné v novom zamestnaní. Nemá význam uvažovať o získaní vyššej sumy, nejde to.

Anonymný povedal(a)...

Aha, momentálne sa snažím nájsť v zákone ako sa určuje obdobie DNP. Ide o toto:
Manželka je poistená od 1.12.2007, termín pôrodu je september 2008. V sumáre to vychádza nejakých 280 dní. Započítava sa do tohoto obdobia aj obdobie, kedy bola práceneschopná?

Jozef Mihál povedal(a)...

mh: áno, započítava sa aj obdobie, kedy bola PN.

Anonymný povedal(a)...

Uz som z toho vsetkeho trosku popletena, preto Vas prosim o nazor. Od oktobra 2007 som bola zamestnana a teda aj nemocensky poistena 81 dni. Potom jeden den nic a nasledne som opat zamestnana, do dna nastupu na materske to bude dalsich 227 dni. Ked to teda zratam s 81, na materske z poistenia zamestnanca mi narok vznikne. Dobrovolne nemocensky poistena budem ale do nastupu na MD iba 196 dni. Pripocita sa aj k tomu tych 81 dni z predchádzajuceho poistenia zamestnanca? Dakujem za pomoc.

Jozef Mihál povedal(a)...

Predchádzajúce nem. poistenie sa započíta iba raz - buď k aktuálnemu nem. poisteniu zamestnanca alebo k aktuálnemu DNP.

Pozor, doba poistenia sa sleduje nie v období 2 rokov pred nástupom na MD, ale v období dvoch rokov pre skutočným dňom pôrodu.

Anonymný povedal(a)...

Dobry den, ak sa vratim k svojej predchadzajucej otazke, z terajsieho poistenia zamestnanca by mi vyslo 270 dni len ak by som porodila presne v termine a na to sa spoliehat neda. pomohlo by mi keby som si teraz zvysila poistne na DNP na maximum a ziadala materske iba z DNP? zvysila by sa ta suma aspon trosku? To by sa pocital nejaky priemer z toho co som tam platila doteraz a vyssou sumou? Dakujem velmi pekne.

Anonymný povedal(a)...

Dobry den. Manzelka je momentalne na materskej s dietatom, co ma 19 mesiacov. Ma termin porodu druheho dietata 8.8.08. Je nezamestnana od 1.1.07, predtym pracovala na polovicny uvazok, ale mala zmluvu na dobu urcitu a po jej vyprsani jej zmluvu nepredlzili. Da sa este nejakym sposobom stihnut to, aby mala vyssie materske? Dakujem za odpoved.
DR

Anonymný povedal(a)...

Dobry den prajem, chcel by som spytat, aj napriek vcelku podrobnemu popisu postupu pana Mihala ako postupovat v nasom pripade, chceli by sme mat prve dieta, manzelka pracuje nieco cez 2 roky u jedneho zamestnavatela, jej mzda sa pohybuje v rozmedzi 10500-11500Skk cisteho, nakolko mame obavy, ze by sme z mojho platu a jej nizkej materskej nedokazali vyzit, chcela by vyuzit moznost dobrovolneho nemocenskeho poistenia. Aka je prosim postupnost, resp. konkretne sumy ake treba zadat pri vyplnovani formularov v SC? Dakujem

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, chcem sa opýtať: som v ôsmom týždni tehotenstva a mám obavy že už nestihnem splniť podmienku byť DNP 26 týždňov ... Som zamestnaná už päť rokov u toho istého zamestnávateľa, pričom v r.2007 aj v omto roku mám vymeriavycí základ 15 000,- a preto ma zaujíma či sa dá nejako ovplyvniť aby mi vyšlo vyššie materské, napríklad či mi stačí pred odchodom na materskú sa odhlásiť a znovu prihlásiť buď u toho istého, prípadne iného zamestnávateľa s vyšším vymeriavacím základom. Ak sa to dá, koľko musím byť s týmto základom zamestnaná a z čoho mi vlastne bude vyrátaná materská?

Anonymný povedal(a)...

Dobrý deň, chcem sa opýtať, že keď som v siedmom týždni tehotenstva, som päť rokov zamestnaná u toho istého zamestnávateľa a bojím sa že nestihnem byť DPO 26 týždňov, či je možné ovplyvniť výšku materského cez zamestnávateľa. Môj vymeriavací základ aj v roku 2007 aj v tomto roku je 15 000,- ale mám možnosť sa dohodnúť so zamestnávateľom na vyššom. Preto mazauíma či stačí podať odhlášku a hneď aj prihlášku s novým vymeriavacím základom napr. mesiac pred odchodom na materskú a či to môže byť u toho istého zamestnávateľa. Ďakujem.

Anonymný povedal(a)...

Dobry den.
Volam sa Viola a pracujem 2 roky. Mam jeden neriesitelny problem, chcela by som sa dat dob. nem. poistit, (chystam sa asi do 2 rokov otehotniet), avsak tlacivo mam vypisane, ba som ho odniesla aj na SP, lenze " mila " pani zamestnankyna ma zastavila, ze ja nebudem mat narok a ze ked si budem platit poistenie, aj tak nebudem poberat nic, lebo peniaze pojdu statu a ja z toho nebudem mat nic, budem mat matersku len 5000 sk. Viem, ze z DNP sa da ziskat viac. Zhanam informacie, aj z Vasich odpovedi vela viem, neviem 2 veci, ak by ste mi na nich vedeli, Vy pan Mihal odpovedat, bola ba som vdacna, lebo uz neviem kde mam zhanat : - moj hruby prijem je 30 000, zaklad mzdy je 19 000 a okolo 20 000 zarobim v cistom (neviem prist na slovo co je to vymeriavaci zaklad - cista mzda, hruba mzda, al. zaklad mzdy). Aku sumu mam urcit v DNP, aby som ziskala potom co najviac
-po otehotneni a po porode mam o prispevok poziadat, aby mi ho zacali vyplacat?

Ste moja posladna zachrana, ostatne veci viem, neviem sa dopatrat k tymto 2 veciam. Chystam sa aj na vase prednasky, len musim popatrat po nete.
Dakujem Vam za odpoved.

aica povedal(a)...

Dobry den,
chcela by som vas poprosit o radu ohladom mojej buducej materskej, kedze som z tychto odbornych veci uplne lava...som v 20. tyzdni tehotenstva, predpokladany termin porodu mam koncom oktobra 2008, uz 2 roky robim v tej istej firme, pricom na papieri mam uvedenu minimalnu mzdu, teda aj moja materska bude minimalna :-( Preto u vas hladam pomoc, ako je mozne si matersku zvysit .. a ci to v tomto stadiu este vobec mozne je..
budem vam vdacna za akukolvek dobru radu. Dakujem za vsetky informacie ohladom materskej.
dakujeeem