Aktuálny seminár

"Povinnosti mzdovej účtovníčky pri uzávierke roka 2014 a legislatívne zmeny k 1.1.2015"

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Novely Zákonníka práce k 1.7.2014 a 1.1.2015

Zmeny v dohodách od 1.7.2014 - dočasné zamestnávanie a agentúry dočasného zamestnávania od 1.1.2015 - ďalšie zmeny od 1.1.2015 - nové sumy stravného od 1.11.2014 - minimálna mzda a minimálne mzdové nároky v roku 2015 - zmena zákona o cestovných náhradách od 1.1.2015

Novela zákona o sociálnom poistení k 1.1.2015

Dohody o brigádnickej práci študentov v roku 2015 - zmena rozhodujúceho obdobia pri výpočte nemocenských dávok a náhrady príjmu - automatické zvýšenie dôchodkov pracujúcich dôchodcov - zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov a zmeny ďalších veličín pri odvodoch - vymeriavací základ, minimálny základ, prihlasovanie do SP a ďalšie zmeny pre SZČO

Novela zákona o zdravotnom poistení k 1.1.2015

Zavedenie odpočítateľnej položky - kto si môže, kto nemôže uplatniť odpočítateľnú položku - odpočítateľná položka pri výpočte preddavkov - odpočítateľná položka v ročnom zúčtovaní poistného - preddavky na zdravotné poistenie SZČO v roku 2015 - poistné na zdravotné poistenie z podielov na zisku v roku 2015

Novela zákona o dani z príjmov k 1.1.2015

Nároky zamestnanca ako uplatniteľný daňový výdavok zamestnávateľa od 1.1.2015 - nový spôsob zdanenia nepeňažných príjmov zamestnanca - zmeny v daňovom bonuse 2015 - nezdaniteľné časti v roku 2015 - info o ďalších zmenách pre FO podnikateľov a PO

Ukončenie roka 2014 (povinnosti mzdovej účtovníčky)

Povinnosti pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň za rok 2014, termíny - vyplnenie tlačív „Vyhlásenie“ pre rok 2015 - potvrdenia o príjmoch zo závislej činnosti za rok 2014 - vyplnenie žiadostí o ročné zúčtovanie preddavkov na daň - vykonanie ročného zúčtovania za rok 2014, vysporiadanie preplatkov a nedoplatkov - venovanie 2% (3%) za rok 2014 - zamestnanecká prémia za rok 2014, príklady - nezdaniteľné časti za rok 2014 – daňovník, manžel(ka), II. pilier, III. pilier, príklady - tlačivá daňových priznaní FO za rok 2014 - evidenčný list dôchodkového poistenia za rok 2014

Šetrite Váš čas i peniaze

Počas jediného dňa sa na jednom seminári dozviete všetko podstatné, čo potrebuje vedieť mzdová účtovníčka k 1.1.2015 – ročné zúčtovanie preddavkov na daň, daňové priznania FO, všetky potrebné legislatívne zmeny.

Účastníci seminára dostanú rozsiahle materiály vo formáte A4 kde nájdu všetko potrebné k svojej práci:

- materiál k ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň a daňovému priznaniu FO
- materiál so vzormi potrebných tlačív, vrátane nových daňových priznaní FO
- materiál s komentárom k legislatívnym zmenám s príkladmi
- a naviac novinku na trhu „mzdárskej“ literatúry – 330 stranovú brožúru formátu A4 „Mzdárske zákony 2015“ obsahujúcu všetky zákony potrebné vo mzdovej učtárni v aktuálnom znení platnom k 1.1.2015, vrátane komentára k legislatívnym zmenám (Zákonník práce, sociálne a zdravotné poistenie, daň z príjmov, náhrada príjmu pri PN, sociálny fond atď.).

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Príbeh Žanety Smotanovej

Pani Žaneta Smotanová je šťastnou mamičkou novonarodeného dieťatka. Malá dcérka sa pani Žanete narodila presne 1. októbra 2007. Miery, váhy, obe zdravé, veď to poznáte, kopa radosti.

Pri všetkej tej radosti je však pani Žaneta riadne nazlostená. Nazlostená na Sociálnu poisťovňu, ktorá jej nechce priznať materskú. "Veď som si predsa dlhé roky platila nemocenské (!)", argumentovala pani Smotanová v pobočke na Záhradníckej ulici.

Milá pani na druhej strane pultu jej však vysvetlila toto:

"Pani Smotanová, podľa našich záznamov ste boli nemocensky poistená ako SZČO od 1.7.1999 do 31.5.2006. (Pani Smotanová dlhé roky podnikala, mala živnosť). Potom ste boli od 1.6.2006 do 31.1.2007 dobrovoľne nemocensky poistená. A od 1.2.2007 až doteraz ste poistená ako zamestnanec. Na materské preto nemáte nárok."

Pani Smotanovú to poriadne rozčúlilo:

"Ako to, veď od roku 1999 až doteraz som nonstop nemocensky poistená a vraj nemám na materské nárok! Čo je to za nezmysel??"

Pani "Sociálková" jej nato zacitovala zákon o sociálnom poistení:

"Podľa § 48 odsek 1 a 2 platí, že...

(1) Poistenkyňa, ktorá je tehotná alebo ktorá sa stará o narodené dieťa, má nárok na materské, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní...

(2) Do obdobia 270 dní nemocenského poistenia sa dobrovoľne nemocensky poistenej osobe započítava obdobie nemocenského poistenia dobrovoľne nemocensky poistenej osoby, zamestnancovi obdobie nemocenského poistenia zamestnanca a povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osobe obdobie nemocenského poistenia povinne nemocensky poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby."

Pani Žaneta:

"No a: Veď hovorím, že posledné dva roky pred pôrodom som bola nemocensky poistená?! A keby len posledné dva roky! Veď to máte v záznamoch!"

Pani za prepážkou:

"To je síce pravda. Ale zákon hovorí, že v posledných dvoch rokoch pred pôrodom sa sleduje doba 270 dní poistenia osobitne za nemocenské poistenie SZČO, osobitne za dobrovoľné nemocenské poistenie a osobitne za poistenie zamestnanca! Vy ste posledné dva roky pred pôrodom boli 8 mesiacov poistená ako SZČO, potom ste boli 8 mesiacov dobrovoľne nemocensky poistená a potom 8 mesiacov poistená ako zamestnanec! Čiže ani jedno poistenie netrvalo aspoň 270 dní - na materské nemáte nárok!"

A tak pani Žaneta Smotanová materskú nedostala.

Tento príbeh je vymyslený a podobnosť so skutočnými postavami je čiste náhodná. Tento príbeh by sa nikdy nestal, ak by k 1.8.2006 nebol zákon o sociálnom poistení novelizovaný tak, že pri posudzovaní nároku na materské sa doby poistenia sa v posledných dvoch rokoch posudzujú osobitne. Tento príbeh by sa nestal ani v budúcnosti, ak by ministerstvo práce (alebo nejaký cituplný poslanec) vrátilo do novely, o ktorej sa bude v parlamente hlasovať v týchto dňoch, bod:

"29. V § 48 sa vypúšťa odsek 2.Doterajšie odseky 3 až 10 sa označujú ako odseky 2 až 9."

Smutné je, že tento bod (riešiaci situáciu pani Smotanovej) pôvodne ministerstvo do novely navrhlo ale na základe pripomienok Sociálnej poisťovne bol z novely vypustený. Vraj: "zneužívalo sa to".

Žiadne komentáre: