Aktuálny seminár

"Povinnosti mzdovej účtovníčky pri uzávierke roka 2014 a legislatívne zmeny k 1.1.2015"

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Novely Zákonníka práce k 1.7.2014 a 1.1.2015

Zmeny v dohodách od 1.7.2014 - dočasné zamestnávanie a agentúry dočasného zamestnávania od 1.1.2015 - ďalšie zmeny od 1.1.2015 - nové sumy stravného od 1.11.2014 - minimálna mzda a minimálne mzdové nároky v roku 2015 - zmena zákona o cestovných náhradách od 1.1.2015

Novela zákona o sociálnom poistení k 1.1.2015

Dohody o brigádnickej práci študentov v roku 2015 - zmena rozhodujúceho obdobia pri výpočte nemocenských dávok a náhrady príjmu - automatické zvýšenie dôchodkov pracujúcich dôchodcov - zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov a zmeny ďalších veličín pri odvodoch - vymeriavací základ, minimálny základ, prihlasovanie do SP a ďalšie zmeny pre SZČO

Novela zákona o zdravotnom poistení k 1.1.2015

Zavedenie odpočítateľnej položky - kto si môže, kto nemôže uplatniť odpočítateľnú položku - odpočítateľná položka pri výpočte preddavkov - odpočítateľná položka v ročnom zúčtovaní poistného - preddavky na zdravotné poistenie SZČO v roku 2015 - poistné na zdravotné poistenie z podielov na zisku v roku 2015

Novela zákona o dani z príjmov k 1.1.2015

Nároky zamestnanca ako uplatniteľný daňový výdavok zamestnávateľa od 1.1.2015 - nový spôsob zdanenia nepeňažných príjmov zamestnanca - zmeny v daňovom bonuse 2015 - nezdaniteľné časti v roku 2015 - info o ďalších zmenách pre FO podnikateľov a PO

Ukončenie roka 2014 (povinnosti mzdovej účtovníčky)

Povinnosti pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň za rok 2014, termíny - vyplnenie tlačív „Vyhlásenie“ pre rok 2015 - potvrdenia o príjmoch zo závislej činnosti za rok 2014 - vyplnenie žiadostí o ročné zúčtovanie preddavkov na daň - vykonanie ročného zúčtovania za rok 2014, vysporiadanie preplatkov a nedoplatkov - venovanie 2% (3%) za rok 2014 - zamestnanecká prémia za rok 2014, príklady - nezdaniteľné časti za rok 2014 – daňovník, manžel(ka), II. pilier, III. pilier, príklady - tlačivá daňových priznaní FO za rok 2014 - evidenčný list dôchodkového poistenia za rok 2014

Šetrite Váš čas i peniaze

Počas jediného dňa sa na jednom seminári dozviete všetko podstatné, čo potrebuje vedieť mzdová účtovníčka k 1.1.2015 – ročné zúčtovanie preddavkov na daň, daňové priznania FO, všetky potrebné legislatívne zmeny.

Účastníci seminára dostanú rozsiahle materiály vo formáte A4 kde nájdu všetko potrebné k svojej práci:

- materiál k ročnému zúčtovaniu preddavkov na daň a daňovému priznaniu FO
- materiál so vzormi potrebných tlačív, vrátane nových daňových priznaní FO
- materiál s komentárom k legislatívnym zmenám s príkladmi
- a naviac novinku na trhu „mzdárskej“ literatúry – 330 stranovú brožúru formátu A4 „Mzdárske zákony 2015“ obsahujúcu všetky zákony potrebné vo mzdovej učtárni v aktuálnom znení platnom k 1.1.2015, vrátane komentára k legislatívnym zmenám (Zákonník práce, sociálne a zdravotné poistenie, daň z príjmov, náhrada príjmu pri PN, sociálny fond atď.).

Podrobnejšie info a prihlášky emailom na reliaba@gmail.com

Prihlášku nájdete aj tu: http://www.porada.sk/skolenia/

Čo čaká živnostníkov v roku 2015?

Rozhovor pre portál opoisteni.sk

Živnostníci,  ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za minulý rok, ktoré vám v uplynulých dňoch poslali zdravotné poisťovne, vám riadne hlboko načrie do vrecka. Mnohých prekvapia vysoké nedoplatky a vyššie preddavky na poistné budúci rok. Ako prezrádza expert na dane a odvody Jozef Mihál, exminister rezortu práce,  prakticky každý živnostník tak počas roka 2015 bude platiť ešte vyššie odvody ako ich platil v roku 2014. Pracovať na živnosť sa tak stáva čoraz menej atraktívnym.
 
Mnohí živnostníci majú do konca septembra dostať a zaplatiť ročné zúčtovanie zdravotného poistenia (ak podávali daňové priznanie do konca júna). V čom je aktuálna situácia v ročnom zúčtovaní odlišná od predchádzajúcich rokov? 

Rozdiel oproti ročnému zúčtovaniu za rok 2012 je v zásadne rozdielnom výpočte vymeriavacieho základu. Vlani sa postupovalo ešte „po starom“. To znamená, že základ dane za rok 2012, dosiahnutý z podnikania, sa zvýšil o sumu daňovo uplatnených odvodov na zdravotné poistenie a takto upravený základ dane sa delil koeficientom 2,14.

Pri ročnom zúčtovaní za rok 2013, ktoré prebehlo v uplynulých dňoch, sa postupuje inak. Základ dane za rok 2013 dosiahnutý z podnikania sa zvýšil nielen o odvody na zdravotné poistenie ale aj o odvody na sociálne poistenie. Takto upravený základ dane sa delil koeficientom 1,9.

Čiže, ide o dve zmeny pri určení vymeriavacieho základu a obe znamenajú zásadné zvýšenie vymeriavacieho základu. Pre mnohých živnostníkov, ktorí za rok 2013 vykázali zisk, to znamená zvýšenie poistného na zdravotné poistenie vypočítané v ročnom zúčtovaní oproti minulosti.

Výsledkom zúčtovania zdravotných odvodov za rok 2013 u mnohých živnostníkov sú vysoké nedoplatky a vyšší preddavok na zdravotné odvody od januára 2015. Čo danú situáciu spôsobilo?

Vysoké nedoplatky u mnohých živnostníkov sú spôsobené tým, že počas roka 2013 platili relatívne nízke preddavky - ale pomerne vysoké výsledné poistné v ročnom zúčtovaní znamená, že musia teraz doplácať vysoké nedoplatky.

A pokiaľ ide o preddavky vypočítané na rok 2015 chcem upozorniť, že tu už zdravotná poisťovňa používa koeficient 1,486. Čiže, nie koeficient 1,9 - použitý v ročnom zúčtovaní za rok 2013, ale znova nižší koeficient. Dôsledkom je vyšší prepočítaný mesačný vymeriavací základ pre preddavky roka 2015 - a vyššie preddavky.

Živnostníkom sa od nového roka opäť zvýšia zdravotné odvody. Prečo dochádza k takémuto zvýšeniu? Je predpoklad, že to bude kvôli znižujúcemu sa koeficientu pokračovať?

Tí živnostníci, ktorí vykázali  stratu, respektíve nízky kladný základ dane, platia v roku 2015 tzv. minimálne preddavky, vypočítané ako 14 % zo sumy 412 eur (minimálny vymeriavací základ pre rok 2015) a to je 57,68 eura.

Pre živnostníkov, ktorí sú v strate alebo majú pomerne nízky základ dane, nie je dôležitá výška koeficientu, ktorým sa delí upravený základ dane, ale dôležitý je medziročný rast priemernej mzdy. Tentoraz (rok 2015) ten nárast nie je príliš vysoký, ale pre rok 2016 má ísť o nárast o vyše 4 %.

Po zúčtovaní zdravotných odvodov má prísť na budúci rok aj zúčtovanie sociálnych odvodov, ktoré má v réžii Sociálna poisťovňa. Je to podľa vás dobré riešenie - ako by sa to malo podľa vás správne nastaviť?  

Aspoň jedna dobrá správa pre živnostníkov - ročné zúčtovanie sociálnych odvodov určite nebude ani za rok 2014, ani za roky 2015 a 2016. Vláda od tohto zámeru ustúpila.

Ako sa zmenia zdravotné i sociálne odvody od roku 2015? Na čo by sa mali živnostníci pripraviť a s čím musia rátať od budúceho roka?

V zdravotnom poistení sa má od 1. januára 2015 zaviesť odpočítateľná položka, a to bude znamenať zníženie zdravotných odvodov. Táto pozitívna novinka sa má však týkať len tzv. nízkopríjmových zamestnancov v pracovnom alebo služobnom pomere, živnostníkov nie. Živnostníkov však čaká zvyšovanie minimálneho základu, a tým i minimálnych odvodov, ďalšie znižovanie koeficientu pre výpočet vymeriavacích základov na sociálne i zdravotné odvody.

Prakticky každý živnostník počas roka 2015 bude platiť ešte vyššie odvody, ako ich platil v roku 2014. Pracovať na živnosť sa tak stáva čoraz menej atraktívnym. Ak sa skutočne schváli odpočítateľná položka na zdravotné odvody pre zamestnancov, pri mesačnom príjme do necelých 500 eur bude výhodnejšie zrušiť živnosť a pracovať ako zamestnanec. 
 
Možnosti optimalizácie odvodov sa za posledné roky značne oklieštili. Bude to pre nich do budúcnosti ešte ťažšie?

Jedna z mála výhod, ktorú ešte živnostníci majú, je fakt, že v prvom roku, roku a pol, neplatia sociálne odvody. Pozor, týka sa to len skutočne nového živnostníka. Ak niekto ako SZČO platí sociálne odvody, zruší živnosť a o rok si ju znova založí, musí platiť sociálne odvody okamžite po založení novej živnosti.

Je však fakt, že v určitých profesiách, kde si živnostník môže dovoliť pozastaviť živnosť (respektíve profesiách, kde je to prirodzené - napríklad pri stavebných činnostiach v zimnej sezóne), počas pozastavenia živnosti neplatí sociálne odvody a po obnovení pozastavenej živnosti je výpočet vymeriavacieho základu pre nové 12-mesačné obdobie výhodnejší, ako v minulosti. Pozastavenie živnosti tak je spôsob, akým môže časť živnostníkov ušetriť pri platení sociálnych odvodov. Tu však treba dodať, že šetrenie pri sociálnych odvodoch môže mať zlé dôsledky v budúcnosti -najmä pokiaľ ide o nízky starobný, či invalidný dôchodok. 
 
***
 
Rozhovor pre portál opoisteni.sk, celý článok nájdete tu:
 

Zmeny v zdravotnom poistení od 1.1.2015 - odvodová odpočítateľná položka

Vláda SR pripravuje od 1.1.2015 zníženie odvodov na zdravotné poistenie pre nízkopríjmových zamestnancov.

Uvedená zmena sa zatiaľ oficiálne neobjavila z medzirezortnom pripomienkovom konaní a z dostupných informácií vyplýva nasledovné.

V zákone o zdravotnom poistení sa zavedie tzv. odpočítateľná položka od vymeriavacieho základu vo výške 380 eur. Táto suma sa bude vzťahovať na zamestnancov v pracovnom pomere s mesačným príjmom do 380 eur.

Fungovať to bude podobne ako nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka. Vymeriavací základ zamestnanca na zdravotné poistenie sa zníži o sumu odpočítateľnej položky. Pri vymeriavacom základe do 380 eur tak po odpočítaní sumy 380 eur bude výsledný vymeriavací základ nulový a ani zamestnanec ani zamestnávateľ nebudú fakticky platiť poistné na zdravotné poistenie.

Pri vymeriavacom základe nad 380 eur mesačne bude odpočítateľná položka postupne klesať. A to tak, že na každých 30 centov nad hranicu vymeriavacieho základu 380 eur odpočítateľná položka klesne o 1 euro.

Alebo si to povedzme inak: Pri každom jednom eure príjmu nad 380 eur sa odpočítateľná položka zníži o 3,33 eura.

Príklady

Pri vymeriavacom základe 398 eur sa odpočítateľná položka zníži o 18/0,3 = 60 eur a bude mať hodnotu 320 eur. Poistné sa tak vypočíta zo základu 398 - 320 = 78 eur.

Pri vymeriavacom základe 440 eur sa odpočítateľná položka zníži o 60/0,3 = 200 eur a bude mať hodnotu 180 eur. Poistné sa tak vypočíta zo základu 440 - 180 = 260 eur.

Pri vymeriavacom základe 494 eur dosiahne odpočítateľná položka nulovú hodnotu, pretože sa zníži o 114/0,3 = 380 eur a 380 - 380 = 0.

Znamená to, že zamestnanec s vymeriavacím základom 494 eur a vyšším si už odpočítateľnú položku neuplatní.

Dôsledok:

- zamestnanci s mesačným príjmom do 380 eur nebudú platiť odvody na zdravotné poistenie. Rovnako nebudú platiť odvody na zdravotné poistenie ani ich zamestnávatelia,
- zamestnanci s mesačným príjmom od 380 eur do 494 eur budú platiť nižšie odvody na zdravotné poistenie ako doteraz a rovnako ich zamestnávatelia,
- zamestnanci s mesačným príjmom od 494 eur vyššie na tom budú rovnako ako doteraz.

Treba zdôrazniť, že zamestnanci so zníženými respektíve nulovými odvodmi budú zdravotne poistení rovnako ako doteraz a nebudú žiadnym spôsobom diskriminovaní pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, spotrebe liekov a pod.

Zavedením tohto opatrenia bude zdravotníctvu chýbať suma približne 150 mil. eur, ktoré by mal zaplatiť štát zvýšením odvodov za poistencov štátu (deti, dôchodcovia, nezamestnaní..), inými slovami, výpadok zdravotných odvodov napokon zaplatia cez svoje dane všetci daňovníci.

Pozor:

- odpočítateľnú položku bude možné uplatniť si len pri pracovnom pomere,
- nemali by si ju uplatňovať ďalšie osoby, ktoré platia zdravotné odvody v rámci definície zamestnanca – napríklad ľudia pracujúci na dohody, konatelia a ďalší štatutári firiem, poslanci obecných zastupiteľstiev atď.,
- odpočítateľnú položku si nebudú môcť uplatniť ani SZČO – živnostníci, osoby v slobodných povolaniach, umelci, autori, znalci, tlmočníci, súkromní lekári...,
- ak má niekto viac pracovných pomerov, odpočítateľnú položku si bude môcť uplatniť len v jednom pracovnom pomere,
- v zdravotnom poistení je zavedené ročné zúčtovanie, preto rozhodujúci bude celoročný príjem zamestnanca z pracovného pomeru – obdobne ako je to pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň a uplatnení si nezdaniteľnej časti na daňovníka.

Stav legislatívneho procesu

K 24.9.2014 zatiaľ nebola novela zákona o zdravotnom poistení zverejnená ani do medzirezortného pripomienkového konania. Ak sa má všetko stihnúť, legislatívny proces zrejme prebehne v skrátenom legislatívnom konaní, respektíve formou poslaneckých pozmeňovacích návrhov v NRSR. Pretože o uvedenej zmene sa "hovorí" ako o hotovej veci, mali by s touto zmenou počítať najmä SW spoločnosti aby ju načas stihli zapracovať do mzdových programov.

Účinnosť uvedených zmien sa predpokladá k 1.1.2015.

Novela Zákonníka práce k 1.7.2014 - zmeny v dohodách

Od 1.7.2014 platí novela Zákonníka práce. Dochádza k závažným zmenám pokiaľ ide o práce na dohody vykonávané mimo pracovného pomeru (dohody o vykonaní práce, dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o pracovnej činnosti).

Dohody bude možnú uzatvárať len na dobu určitú

Od 1.7.2014 je možné pri všetkých troch formách dohôd uzatvárať dohody len na dobu určitú a to najdlhšie na dobu 12 mesiacov. A to aj v prípade dohôd o vykonaní práce.

Pri dohodách uzatvorených "po starom", teda pred 1.7.2014 platí prechodné ustanovenie (§ 252j), podľa ktorého takéto dohody, ak neskončia skôr, musia skončiť najneskôr 30.6.2015.


V praxi to znamená, že v prípade záujmu pokračovať v "dohode" aj počas dlhšej doby, bude nutné formálne vždy po 12 mesiacoch dohodu ukončiť - s čím je spojený proces odhlásenia v Sociálnej poisťovni, prípadne aj v zdravotnej poisťovni, zaslanie evidenčného listu dôchodkového poistenia - a napríklad hneď na druhý deň s tou istou osobou uzatvoriť formálne novú dohodu - a znovu dohodára prihlásiť - načas, teda ešte pred začatím dohody !! - do Sociálnej poisťovne prípadne aj do zdravotnej poisťovne.

Splatnosť odmeny je do konca nasledujúceho mesiaca

Od 1.7.2014 ďalej platí, že pri dohodách o brigádnickej práci študentov a dohodách o pracovnej činnosti musí byť odmena za vykonanú prácu splatná a vyplatená do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala.

Pri týchto dvoch formách dohody nebude možné dohodnúť sa s "dohodárom" na splatnosti odmeny za dlhšie obdobie, napríklad raz za dva mesiace, štvrťročne, polročne, raz za rok alebo až po skončení dohody a podobne. Od 1.7.2014 platí, že ak v nejakom mesiaci dohodár pracoval, odmenu za daný mesiac musí mať vyplatenú najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca - rovnako, ako to platí pre zamestnancov v pracovnom pomere.

Ak máte už existujúce dohody, ktoré začali pred 1.7.2014, vzťahuje sa to aj na ne. Ak je súčasťou doterajšej dohody ustanovenie o splatnosti odmeny napr. raz za dva mesiace a pod., takéto ustanovenie je od 1.7.2014 neplatné a odporúčam k dohode prijať dodatok, podľa ktorého bude odmena za prácu vyplatená vždy do konca nasledujúceho mesiaca, prípadne skôr - podobne, ako v pracovných zmluvách so zamestnancami v pracovnom pomere. Ak by ste aj takýto dodatok neprijali, platí uvedená zmena Zákonníka práce.

Pozor, táto zmena sa netýka dohôd o vykonaní práce. Pri dohodách o vykonaní práce sa aj naďalej môžete s dohodárom dohodnúť na splatnosti odmeny inak, ako za každý mesiac - napríklad dohodnúť sa na vyplatení odmeny až po skončení dohody.

Dohody a Sociálna poisťovňa

Vráťme sa k dohodám o pracovnej činnosti a dohodám o brigádnickej práci študentov. Z pohľadu posudzovania odmeňovania pravidelným alebo nepravidelným príjmom podľa zákona o sociálnom poistení, u týchto dohôd v prípade že začnú v jednom a skončia v inom kalendárnom mesiaci, pôjde od 1.7.2014 vždy o formu pravidelného príjmu.

To znamená, že ak máte už existujúcu dohodu, ktorú ste uzavreli pred 1.7.2014 a dohodli ste sa na nepravidelnom príjme, k 30.6.2014 ste mali dohodára odhlásiť zo Sociálnej poisťovne a k 1.7.2014 ho prihlásiť na pravidelný príjem. Neznamená to, že dohoda musí skončiť - tento postup vyplýva z metodických usmernení Sociálnej posiťovne a nie je žiadna novinka - takto sa postupovalo aj doteraz v prípade, že zamestnávateľ sa s dohodárom najskôr dohodol na nepravidelnom príjme a po čase dohodu o odmeňovaní zmenili na pravidelný príjem.

Ďalej to znamená, že ste mali vypočítať a odviesť odvody do Sociálnej poisťovne za obdobie od začiatku dohody do 30.6.2014 - rovnako, ako keď doteraz dohoda s nepravidelným príjmom končila. Samozrejme si musíte splniť aj povinnosť vykázať poistné na Výkaze poistného a príspevkov pre nepravidelné príjmy.

Od 1.7.2014 pre všetky dohody o pracovnej činnosti, ktoré začnú v jednom a skončia v inom kalendárnom mesiaci platí - keďže pôjde o pravidelný príjem - že v prípade dohodárov ktorí nie sú poberateľmi starobných ani invalidných dôchodkov sa musí do Sociálnej poisťovne platiť aj nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti. Okrem iného to vlastne znamená zvýšenie odvodového zaťaženia pri zamestnávaní dohodárov.